Hva skaper revolusjon: ideer eller internett?

Arne Krokan skriver mye interessant om hvordandet digitale nettsamfunnet og sosiale medier påvirker samfunnsutviklingen. I “Takk for alt Dagbladet. RIP” er et hovedpeoeng at papiravisen taper terreng siden alle kan publisere og redigere sin egen skreddersydde “pakke” infotainment. I blogginlegget “Egypt og kompetanse for sosiale medier”, er et hovedpoeng at sosiale medier legger til rette for kollektive handlinger, og at både Twitter og Facebook har spilt viktige roller i endringsprosessene i Egypt.

Personlig har jeg vært usikker på hvor stor rolle sosiale medier spiller for slike endringsprosesser, og i hvilken grad og på hvilken måte de påvirker samfunnsutviklingen generelt. Dette er ikke for å si at sosiale medier ikke er viktige både i seg selv og som påvirkningsagenter. Selvfølgelig er de det.

En artikkel i Al Arabiya er interessant i så måte. Hovedpoenget er at ideer starter revolusjoner, ikke internett. Artikkelen mener at sosiale mediers betydning har vært overfokusert i vestlige media på en slik måte at innholdet, altså sosial omveltning, har blitt underfokusert på bekostning av overfokusering på form, altså Twitters og Facebooks roller. Rett og slett fordi vestlige journalister synes at dette har vært ulidelig nytt og spennende.

“Tunisians took to the streets due to decades of frustration, not in reaction to a WikiLeaks cable, a denial-of-service attack, or a Facebook update”.

“This is not about the Internet, this is about the needs and demands of the Egyptian people”.

Det har vært mange revolusjoner og sosiale omveltninger opp igjennom tidene, og årsakene er ofte grådige og urettferdige herskere, korrupsjon og overgrep. Det som kommuniseres er kanskje i stor grad det samme, men måten det kommuniseres på har selvfølgelgi endret seg radikalt. Men i et historisk perspektiv er internett “bare” en ny form for telekommunikasjon, – altså kommunikasjon ved hjelp av tegn, lyd og bilder over større avstander. Og den franske revolusjonen klarte seg altså uten både internett, telefon og telegraf.

Leave a comment